Αρχική Ογκολογικά Νέα Επιδημιολογία των πολλαπλών πρωτοπαθών καρκίνων του πνεύμονα

Επιδημιολογία των πολλαπλών πρωτοπαθών καρκίνων του πνεύμονα

print
email
Επιδημιολογία των πολλαπλών πρωτοπαθών  καρκίνων του πνεύμονα
Καρκίνος του Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα κυριαρχεί ως αίτιο των θανάτων ανδρών και γυναικών παγκόσμια.Περίπου 1,6 εκατομμύρια πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο και η 5-ετής επιβίωση παραμένει μόλις στο 15%. Οι περισσσότεροι απόλυτους καρκίνους του πνεύμονα ανακαλύπτονται σε προχωρημένο στάδιο.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή μετά από αυτήν αρκετές φορές ανακαλύπτεται και ένας δεύτερος καρκίνος ,συμπεριλαμβανομένου και καρκίνου πνεύμονος .Σε ασθενείς με σύγχρονους πολλαπλούς πρωτοπαθείς καρκίνους πνεύμονα και με αντενδείξεις για χειρυργική παρέμβαση η μέση επιβίωση είναι 31 μήνες.

Ο διαχωρισμός των πολλαπλών ενδοπνευμονικών μεταστάσεων από καινούργιο πρωτοπαθή καρκίνο πνεύμονα μπορεί να είναι δύσκολος ,ειδικά αν έχουν παρόμοιες ιστολογίες.

Η ανάπτυξη πολλαπλών καρκίνων πνεύμονα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.Η θεραπεία που. χορηγήθηκε για τον πρώτο καρκίνο φαίνεται να είναι η πρωταρχική αιτία για την δημιουργία νέων συνεπακόλουθων καρκίνων.Η πιθανότητα δημιουργίας του 2ου καρκίνου αυξάνει με την διάρκεια της επιβίωσης μετά το πέρας της θεραπείας για τον 1ο καρκίνο.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε αυτούς που διαγνώσθηκαν για τον πρωταρχικό καρκίνο κοντά στην ηλικία των 60 ετών,ενώ είναι επίσης μεγαλύτερος σε όσους διαγνώσθηκαν σε πρώιμο στάδιο και οι πιθανότητες ανάκαμψης και επιβίωσης είναι μεγαλύτερες.
 

Η διαδικασία ανάπτυξης των συνεπακόλουθων καρκίνων -μέρος γενετικών παραγόντων-καθορίζεται σαφώς από καρκινογόνα ,όπως ο καπνός και το αλκοόλ,τα οποία συμμετέχουν σε διάσπαρτες περιοχές ιστών που εκτίθενται σχεδόν μόνιμα σε αυτές τις ουσίες.
 

Το κάπνισμα βέβαια είναι γνωστός και σίγουρος παράγοντας που ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα.Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η απευθείας έκθεση του αναπνευστικού.Τα πολλά έτη καπνίσματος συμμετέχουν στην ταυτόχρονη ανάπτυξη διαφόρων καρκίνων σε κάθε σημείο ,μετά την χειρουργική αφαίρεση του πρωταρχικού καρκίνου.Παρά την πολύ μεγάλη προσπάθεια και δαπάνη για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα (προγράμματα διακοπής καπνίσματος πχ) αυτή η κακοήθης νεοπλασίες παραμένει 1η όσον αφορά το μεγαλύτερο αίτιο θανάτου από καρκίνο παγκόσμια.

Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων (85-90%) ο καρκίνος του πνεύμονα σχετίζεται με το κάπνισμα -συμπεριλαμβανομένου και του παθητικού καπνίσματος στους ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.Ακομη περισσότερο,σε μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων ,ο καρκίνος του πνεύμονα διαγιγνώσκεται σε πρώην καπνιστές,πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος αυτής της κακοήθειας συνεχίζει να αυξάνει πολλά χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Στους ασθενείς με μη μικροκυτταρικό  καρκίνο πνεύμονα ο κίνδυνος εμφάνισης άλλο καρκίνου υπολογίζεται στο 1-2% ανά έτος,όταν στους ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα ο κίνδυνος δεύτερου καρκίνου πνεύμονα μετά την αποθεραπεία τους είναι 2-14% ανά έτος.
 

Στους ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική εξαίρεση του όγκου ο κίνδυνος ανάπτυξης πολλαπλών καρκίνων πνεύμονα είναι περίπου 16%.

Έχει διαβαστεί 22 φορές

Ημερολόγιο

Ογκολόγοι Κεντεποζίδης

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ογκολόγοι Δρ. Ν. Κεντεποζίδη

Βασ. Σοφίας 102, Αθήνα 11527

Τηλ. Ιατρείου    +30 210 7258409

Τηλ. Ραντεβού  +30 6970039500