Αρχική Ογκολογικά Νέα Στοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο μαστού

Στοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο μαστού

print
email
Στοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο μαστού
Καρκίνος του Μαστού

Στοχευμένες θεραπείες είναι αυτές που στοχεύουν ειδικά χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου όπως πχ μία πρωτείνη που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να αυξάνουν σε γρήγορο ρυθμό ή με ανώμαλο τρόπο.Γενικα οι στοχευμένες θεραπείες επηρεάζουν λιγότερο σε σχέση με την χημειοθεραπεία τα φυσιολογικά και υγιεί κύτταρα.

Κάποιες στοχευμένες θεραπείες είναι αντισώματα τα οποία δουλεύουν σαν τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός με το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Κάποιοι τύποι τέτοιων στοχευμένων παραγόντων ονομάζονται ανοσο-στοχευτικές θεραπείες (immune targeted therapies ). Η σχετικά περιορισμένη βιβλιογραφία που υπάρχει για τους παράγοντες αυτούς δείχνει ότι αυτές οι θεραπείες δεν είναι ασφαλείς για τις εγυμονούσες γυναίκες.

Τέτοιες στοχευμένες θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι οι παρακάτω :

Afinitor
Το afinitor (everolimus) είναι ένας m TOR αναστολέας.Δρα κατά των καρκίνων μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς που έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται στη θεραπεία με λετροζόλη και αναστραζόλη διακόπτοντας την τροφοδότηση με ενέργεια των καρκινικών κυττάρων.

Avastin
Το avastin (bevacizumab) δρα καταστρέφοντας το νεοπλασματικό αγγειακό δίκτυο από το οποίο τροφοδοτούνται τα καρκινικά κύτταρα .Ο  αμερικανικός οργανισμός FDA απέσυρε την έγκρισή του για τον παράγοντα αυτό το 2011 γιατί θεώρησε ότι δεν είναι ασφαλής και δραστικός αναφορικά με την προηγούμενη ενδειξή του για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού.Η Ογκολογική ιατρική πράξη όμως δεν το έσβησε από την αγορά υγείας καθώς κατά περίπτωση χρησιμοποιείται λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με την θεραπευτική απόφαση που ακολουθείται.

Herceptin
Το herceptin (trastuzumab) κατά των καρκίνων μαστού με έκφραση της ογκοπρωτείνης Her 2  μπλοκάροντας την δυνατότητα των καρκινικών κυττάρων να λαμβάνουν χημικά σήματα που υποδεικνύουν τον τρόπο αύξησής τους.

Ibrance
Το ibrance (palbociclib) είναι αναστολέας της κυκλινο-εξαρτώμενης κινάσης 4/6 .Η κινάση είναι ένας τύπος πρωτείνης του σώματος που βοηθά στον έλεγχο της κυτταρικής διαίρεσης.Το ibrance αναστέλλει την διαίρεση και αύξηση των καρκινικών κυττάρων .

Kadcyla
Το kadcyla (ado-trastuzumab amtansine) είναι συνδυασμός herceptin και χημειοθεραπείας medicine emtansine.Σχεδιάσθηκε για να διοχετεύει μέσω του emtansine το herceptin στα κύτταρα.

Lynparza
Το lynparza (olaparib) είναι αναστολέας PARP.Το ένζυμο PARP ολοκληρώνει την καταστροφή του DNA των φυσιολογικών και καρκινικών κυττάρων .Το lynparza δρα κατά των καρκίνων μαστού που δεν έχουν έκφραση Her2 ,που παρουσιάζουν μεταλλάξεις BRCA1 ή BRCA2,εμποδίζοντας έτσι την καταστροφή του DNA των κυττάρων.

Kisqali
Το kisqali (ribociclib) είναι επίσης αναστολέας της κυκλινο-εξαρτώμενης κινάσης.

Nerlynx
Το nerlynx(neratinib) είναι ένας μη αναστρέψιμος pan Her 2 αναστολέας και δρα κατά των καρκίνων μαστού με έκφραση Her 2 μπλοκάροντας σήματα για την ανάπτυξή τους.

Perjeta
Το perjeta (pertuzumab) δρα κατά των καρκίνων μαστού με έκφραση επίσης της ογκοπρωτείνης Her 2.

Έχει διαβαστεί 27 φορές

Ημερολόγιο

Ογκολόγοι Κεντεποζίδης

ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ογκολόγοι Δρ. Ν. Κεντεποζίδη

Βασ. Σοφίας 102, Αθήνα 11527

Τηλ. Ιατρείου    +30 210 7258409

Τηλ. Ραντεβού  +30 6970039500